Rozcestník Zimní hry Klub ambasadorů

#happy13 - Startuje třináctý ročník Evropských her handicapované mládeže, Emil Open 2024

19.06.2024 08:25

Brno, 19. červen 2024

Brno se stane hostitelem 13. ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open, které se uskuteční od 19. do 23. června 2024. Akce přiláká mladé sportovce z celé Evropy ve věku deseti až šestadvaceti let se všemi typy zdravotního postižení. Mladí sportovci se předvedou v sedmi sportech a ve více než 30 disciplínách. 

Letos se přihlásilo rekordních 1200 účastníků z 13 zemí. Z kapacitních důvodů jsme byli bohužel nuceni omezit zahraniční účast na maximální počet 25 účastníků na zemi,” uvedl Pavel Zbožínek, prezident organizačního výboru. Je nám tedy radostí oznámit, že letos Brno přivítá přes 800 účastníků z 13 zemí Evropy. „Očekávání je letos velké, protože letošní rok je zároveň paralympijský a my bychom si moc přáli, aby byli “happy” jak účastníci Emil Open, tak naši paralympionici, kteří se chystají do Paříže.” vzkazuje Pavel Zbožínek, prezident organizačního výboru Emil Open.

A proč vlastně #happy13? Pojďme si letos dokázat, že třináctka nemusí být jen číslem přinášejícím obavy nebo smůlu, ale může být také číslem štěstěny.

Středa patří slavnostnímu zahájení!

Bohatý kulturní program je i pro letošní ročník samozřejmostí. Slavnostní zahájení proběhne ve středu 19. června od 16:00 ve Sportovním areálu VUT v Brně Pod Palackého vrchem. A to slavnostním představení týmů, průvodem vlajkonošů, slibem sportovců, trenérů a rozhodčích. Nebudou chybět ani přání od oficiálních hostů. Od 18:00 se pak ve Fait Gallery uskuteční Číše vína na pozvání primátorky statutárního města Brna. Zde ve Fait Gallery poděkujeme spolu s primátorkou města Brna všem partnerům Emil Open,” řekla produkční Emil Open, Kamila Zouharová. Zahajovací večer vyvrcholí benefiční show “Z očí do očí” Jana Krause, který mezi svými hosty přivítá nejúspěšnějšího českého himálajského profesionálního horolezce Radka Jaroše, paralympioniky z projektu Zlatá Paříž (Agátu Koupilovou, Anastasji Vištalovou, Alexandru Borskou, Radka Procházku, Arnošta Petráčka) a zpěváka Bena Cristovao, který zahajovací den uzavře koncertem. Tento program proběhne na venkovním podiu před Café Práh u Galerie Vaňkovka. 

 Ve čtvrtek a v pátek sport, v sobotu zábava.

Ve čtvrtek od 10:00 do 15:00 bude Brno pulzovat sportovním duchem. Ve Sportovním areálu VUT v Brně Pod Palackého vrchem se budou konat kvalifikační závody v atletice, bocce, cyklistice a lukostřelbě. Plavecké soutěže proběhnou v krásném areálu Kraví hora a v nově zrekonstruovaném bazénu Lužánky. Na Fakultě sportovních studií MU se budou odehrávat soutěže v boccii a stolním tenisu. Ale i letos si pro vás spolek Emilova sportovní připravili několik novinek, a to například uvedením úpolových sportů.

Páteční den pak nabídne finálové závody, kde mohou diváci podpořit sportovce v boji o medaile. Bude to den plný napětí a radosti z dosažených úspěchů. Medailové ceremoniály budou probíhat průběžně na sportovištích, kdy budou sportovci oceňováni i za své výkony.

Pro účastníky je také připraven doprovodný program a spoustu zážitků i mimo sportovní soutěže. „Emil Open je ale i o doprovodném programu pro naše účastníky. Každý rok se snažíme vytvořit pestrou nabídku, do které například patří i akce na Hvězdárně a planetáriu Brno, nebo společná plavba parníkem na brněnské přehradě” doplnila produkční Emil Open, Kamila Zouharová.

Letošní ročník kromě města Brna podpořilo celkem 12 krajů, které přispěly na ubytování a stravu svých účastníků. Partnery her jsou  mimo jiné Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, která je odborným garantem sportovní části Emil Open, a městská společnost Teplárny Brno, jež se i pro letošní ročník stala generálním partnerem. Do her se letos zapojí přes 200 dobrovolníků, kteří budou pomáhat a dohlížet na jejich bezproblémový průběh.

Kontakt pro média:

Pavel Zbožínek

Prezident Emil Open

+420 602 720 518

zbozinek@emilopen.cz

 

Online aplikace na míru ShopUp