Rozcestník Zimní hry Klub ambasadorů

Chorvati přivádějí na Emil Open úpolové sporty. Spolupráci podpořila i velvyslankyně Chorvatské republiky.

26.05.2024 13:25

Brno, 5. Duben 2024

Delegace Chorvatské federace parataekwonda přijela do Brna, aby pokračovala spolu s pořadateli Emil Open a Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity v přípravě uvedení úpolových sportů na 13. Evropské hry handicapované mládeže Emil Open. Setkání se zúčastnil i Michal Chládek, Honorární konzul Chorvatska, který tlumočil podporu J.E. pí Ljiljana PANCIROV, velvyslankyně Chorvatské republiky.

Přípravy 13. ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open jsou v plném proudu a pořadatelský spolekEmilova sportovní chystá pro letošní ročník řadu novinek. Jednou z nich je uvedení úpolových sportů. „V loňském roce nás oslovil nový Honorární konzul Chorvatské republiky Michal Chládek s nabídkou česko-chorvatské spolupráce a po několika debatách nás následně propojil s Chorvatskou federací parataekwonda,“ říká Pavel Zbožínek, prezident Emil Open a dodává: „každý rok jsme na fakultě během her chodili kolem úpolové tělocvičny a říkali si, jak skvělé by bylo tyto sporty na Emil Open přivést. Jsme rádi, že se naše přání naplnilo.

V každém ročníku Emil Open si děti a mládež se všemi typy zdravotního postižení ve věku 10 až 26 let měřily síly v atletice, plavání, stolním tenisu, boccia, bocce, lukostřelbě, cyklistice a přehazované. Letos nebudou chybět ani kempy pro nováčky v kolektivních sportech, jako je například basketbal na vozíku.  

Úpolové sporty tak letošní výčet sportů doplní poprvé. V ukázkové podobě je bude mít na starosti právě chorvatský partner. A právě jeho delegace přijela do Brna ve složení Martina Peranović – ředitelka a spoluzakladatelka Chorvatské federace parataekwonda, Kristijan Škravan - prezident Chorvatského parataekwonda svazu , Borna Soro -generální sekretář, Matija Soro - hlavní trenér chorvatského národního týmu parataekwonda, Viktorija Mihalič -trenérka, rozhodčí, sportovní asistentka a Robert Vindiš poradce a koordinátor.

„Jsem rádi, že naše práce a výsledky zaujaly přátele v Brně a že jsme opravdu rychle nalezli společnou řeč “ pochvaluje si spolupráci Kristijan Škravan, prezident Chorvatského  parataekwonda svazu.

Martina Peranović, která je autorkou první  knihy ve světě Úvod do parataekwonda, uznávanou expertkou a  významnou osobností nejen taekwonda - uvedena do Síně slávy taekwonda (2019), ocenění „Women of Influence (2020), doplňuje: „Je nám ctí, že jsme byli osloveni pro spolupráci. Máme spoustu zkušeností, o které se s potěšením podělíme a jsme rádi, že jsme u zrodu dlouhodobé spolupráce jak s nadací Emil, organizátorem her, tak i s potenciálními zakladateli parataekwondo klubů v Česku. Věříme, že rozšiřenim o úpolové sporty dojde k obohacení her a  že společně podpoříme rozvoj parataekwonda v Česku a v Evropě .“

Sportovním garantem Emil Open je Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity. Kromě sportů boccia a plavání jsou všichni ředitelé sportů pedagogy zmíněné fakulty. Za tu se setkání zúčastnili mimojiné i děkan PhDr. Jan Cacek, Ph.D., vedoucí katedry sportovního výkonu a diagnostiky PaedDr. Michal Hrubý, PhD. nebo odborná asistentka a předsedkyně komise pro parakarate ve Světové federaci karate Mgr. Dušana Augustovičová, PhD. Ta si pro přítomné připravila prezentaci na téma „Problematika sportovních klasifikací v karate a parakarate.“ Po ní následovalo krátké prezentační video federace parataekwonda a slova pořadatelů Emil Open o zapojení nového ukázkového sportu do her se zájmem o vytvoření nové celoroční sportovní příležitosti.

„V případě zájmu z řad účastníků Emil Open bychom rádi v Brně založili pod vedením právě kolegů z fakulty nový oddíl úpolových sportů,“ prozrazuje plány absolvent fakulty a viceprezident Emil Open Vojtěch Kocůrek.  

Setkáni rovněž okomentoval Honorární konzul Chorvatska v ČR Michal Chládek: „Jsem rád, že se námět na spolupráci v oblasti sportu handicapovaných setkal s takovou odezvou a my jsme se dnes mohli společně sejít, abychom tuto spolupráci stvrdili. Evropské hry handicapované mládeže jsou v Brně tradiční akcí, která se stále rozvíjí a nabízí tak dětem a mládeži z celé Evropy možnost sportovat. A jsem moc rád, že jsem tímto spojením mohl k jejímu rozvoji přispět.“

Milým povzbuzením byl i vzkaz velvyslankyně Chorvatské republiky v České republice J.E. pí Ljiljany Pancirov, který účastníkům tlumočil Honorární konzul. Pořadatelé jeho prostřednictvím odeslali paní velvyslankyni pozvánku na červnové zahájení her.

Páteční oficiální program přítomní zakončili na radnici města Brna. Zde je přijal radní pro sport Tomáš Aberl. „Mám radost, že se Emil Open tímto způsobem rozvíjí a chorvatští partneři na letošní ročník přivádí nový sport. Snaha motivovat děti a mládež ke sportu je totiž obecně důležitá a jakoukoliv možnost rozšíření této nabídky vítám a podporuji.“        

Město Brno i letos podpořilo tuto významnou sportovně společenskou událost mladých lidí se zdravotním postiženým z celé Evropy částkou 2 miliony korun.      

Návštěva chorvatského týmu pokračovala také v sobotu a byla věnována již praktickým ukázkám, konzultacím a přípravě konkrétní podoby zapojení do 13. ročníku her.

Kontakt pro média:

Pavel Zbožínek

Prezident Emil Open

+420 602 720 518

zbozinek@emilopen.cz

 

 

Online aplikace na míru ShopUp