Rozcestník Zimní hry Klub ambasadorů

27.06.2024 13:30

Brno, 23. června 2024 – Brno má za sebou šťastný 13. ročník Emil Open. Do Brna dorazilo přes 800 účastníků ze 13 zemí Evropy, kteří poměřili své síly celkem v sedmi sportech. Další ročník her se uskuteční ve dnech 25. a 29. června 2025.

 Brněnská sportoviště letos opět přivítala mladé sportovce s handicapem. Do Brna na Emil Open tentokrát dorazilo 829 účastníků z 13 zemí Evropy.

Letošní ročník s názvem #happy13 odstartoval ve středu slavnostním zahajovacím ceremoniálem. Účastníci na něm za přítomnosti partnerů a ambasadorů her představili pod vlajkami jednotlivých zemí své týmy.

První den nechybělo ani poděkování na Číši vína, kterou tradičně pro partnery her pořádá Markéta Vaňková, primátorka města Brna či Benefiční show „Z očí do očí,“ které se každý rok účastní člen správní rady Nadačního fondu Emil - Jan Kraus. Show přitom již podruhé zahájila festival Galerie Vaňkovka - Vaňkovka Fest!

 „Když vidím, kolik je na hrách Emil Open zapálených lidí, kolik dobrovolníků se o vše skvěle stará a když vidím tu všudypřítomnou radost nejen mladých sportovců, jsem hrdý, že jsme opět jejich generálním partnerem,“ shrnul první den Jiří Herman, předseda představenstva městské společnosti Teplárny Brno, a.s.

Následující dva dny po dni zahájení pak patřily sportům – ve čtvrtek kvalifikačním a v pátek finálovým závodům. Ty se odehrávaly ve Sportovním areálu stadionu VUT Pod Palackého vrchem, v bazénech Lužánky a Kraví hora, v hale a tělocvičnách Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity.

 Pátečních medailových ceremoniálů se účastnila celá řada osobností veřejného života, které svojí přítomností přišli ocenit úsilí mladých sportovců. “Rozdalo se celkem 151 sad zlatých, stříbrných a bronzových medailí v 35 disciplínách,“ prozrazuje Vojtěch Kocůrek, viceprezident organizačního výboru a dodává: „hlavním cílem však nejsou pouze medaile, ale především společné setkávání a inspirování dětí a mládeže ke sportu a aktivnímu životnímu stylu.“

Dalším pátečním oceněním pak také bylo uzavření Memoranda o spolupráci mezi Jihomoravským krajem a pořadatelskou Emilova sportovní, z.s.. To totiž přímo na sportovišti podepsal hejtman Jan Grolich a prezident Emil Open Pavel Zbožínek. „Já jsem hrdý na to, že Emil Open, která je největší akcí pro mladé hendikepované sportovce, je spjatá právě s jižní Moravou a chceme v podpoře pokračovat.“ vysvětlil Jan Grolich. „Pro Emil Open je to výborná zpráva, která nám dává jistotu financování na další období.  Jihomoravskému kraji a panu hejtmanovi jsme za to moc vděčni a děkujeme,“ doplnil Pavel Zbožínek.

Účast svých sportovců na Emil Open podpořilo dalších devět krajů. Největší podporovatelem je město Brno, které hry podporuje od samotného vzniku.  

Na akci se rovněž podílelo 250 dobrovolníků, a to jak z různých společností, organizací, institucí, tak ale i například škol. „Za všechny bych ráda jmenovala společnost Atlas Copco (68 dobrovolníků) a Gymnázium Brno‑Bystrc GYBY (40 dobrovolníků). Velké poděkování však ale samozřejmě patří každému dobrovolníkovi, který se letos zapojil a pomohl nám uspořádat úžasné hry,“ pochvaluje si Eliška Thompsonová, koordinátorka dobrovolníků. 

S radostí a vděčností za úspěšný ročník se již nyní těšíme na Emil Open 2025, který proběhne ve dnech 25. až 29. června. Věříme, že nás opět čekají nezapomenutelné sportovní výkony, nové přátelství a inspirující příběhy. Společně budeme pokračovat v naší misi inspirovat, spojovat a podporovat mladé sportovce s handicapem. Těšíme se na vás příští rok v Brně!

 

---

 A proč letošní ročník Emil Open probíhal pod názvem #happy13?

Když pomineme fakt, že z třináctky mohl mít někdo obavy a my je tímto způsobem chtěli odbourat, a také to, že jsme dělali opět vše pro to, aby se cítili naši sportovci šťastně, měla třináctka ještě další důležitý význam.

13. ročník her se totiž konal v době paralympijského roku, tedy největšího svátku para sportu a všech těch, kteří se na paralympiádu nominovali a těch, kteří jim fandí.

A my si přáli, aby jim fandili s námi! Oslovili jsme proto naše partnery a podporovatele, aby nám pomohli z našich her udělat #happy13 a poslali s námi co největší kopu štěstí všem našim paralympionikům, kteří se chystají do Paříže!

Řada s nich se do výzvy opravdu zapojila a ukázala nám na videu, jak to vypadá, když jsou skutečně happy!

Tyto videa, doplněná o emoce našich účastníků, nyní sestříháme a pošleme všem paralympionikům do Paříže! 

Online aplikace na míru ShopUp